Καλώς ήλθατε στο δικτυακό τόπο του Αρχοντικού Αφροδίτη - Καλή περιήγηση!  
 

© 2004 - HOTEL Αφροδίτη

Σχεδίαση Αφοί Μαναρίδη

 
 
Σ' αυτό τον τόπο ο αγέρας που ροβολά από τις πλαγιές του Ολύμπου γονιμοποιεί αυτή την πανάρχαια γη με όλα τα είδη της βλάστησης, απ' το καταπράσινο πεύκο και το υπεραιωνόβιο έλατο μέχρι το πιο ταπεινό αγριολούλουδο. Τόπος, πραγματικά μοναδικός το Λιτόχωρο, με εμφανή τη συνοχή και τη γνησιότητα στο λαϊκό του πολιτισμό, όπως εκφράζεται στη γλώσσα του, στις παραδόσεις, τα ήθη και έθιμα, τα δημοτικά τραγούδια, το αρχιτεκτονικό ύφος, στοιχεία που όλα αποπνέουν αρχοντιά και ευγένεια.
 

Από το 1530 περίπου που έφτασε στην περιοχή ο Άγιος Διονύσιος και έχτισε το μοναστήρι, το Λιτόχωρο συνδέει την ιστορική του πορεία με την ιερά μονή. Ο Όλυμπος, το μοναστήρι του Αγίου και το Λιτόχωρο αποτέλεσαν το καταφύγιο των αρματολών της περιοχής. Από δω πέρασε και ο μεγάλος δάσκαλος του Γένους, ο πατρο-Κοσμάς ο Αιτωλός.
 
   
 

Ανηφορίζοντας κάποιος από τα τελευταία σπίτια του οικισμού, συναντά στο ψηλότερο σημείο του χωριού το γραφικό εξωκλήσι της Αγίας Παρασκευής και, αφού δροσιστεί στη βρύση με το παγωμένο νερό από τον Όλυμπο, διασχίζει το πανέμορφο άλσος των Αγίων Αποστόλων για να φτάσει στο ομώνυμο εξωκλήσι.

Το τέλος αυτής της πορείας είναι το ψηλότερο εξωκλήσι του Λιτόχωρου, ο Προφήτης Ηλίας, κτισμένος σε έναν λόφο. Από δω ο επισκέπτης έχει μια πανοραμική θέα του Λιτόχωρου και της ευρύτερης περιοχής: όλου του πιερικοΰ κάμπου μέχρι το Κάστρο του Πλαταμώνα.